Grupe B vitamina sastoje se od 8 različitih vitamina koji su svi rastvorljivi u vodi. Kao i svi vitamini, i vitamini B grupe imaju veoma važnu ulogu u pravilnom funkcionisanju organizma. Međutim, B vitamini se ne mogu skladištiti u tijelu. Organizam uzima onoliko koliko mu je potrebno iz hrane, a višak se izlučuje. Zbog toga je veoma važno uključiti namirnice koje sadrže vitamine B grupe u svakodnevnu prehranu. Nedostatak vitamina B može izazvati probleme poput pretjeranog umora i zaboravnosti. Budući da simptomi variraju u zavisnosti od vrste vitamina, poznavanje uloge pojedinih vitamina je ključno za ranu dijagnozu i liječenje.

Šta su B vitamini?

Vitamini su organske supstance koje unosimo putem hrane i koji omogućavaju normalno odvijanje funkcija organizma. U metabolizmu imaju značajnu ulogu poput stvaranja energije ili izgradnje novih ćelija. B grupa se sastoji od ukupno 8 vitamina, a svaki od njih ima posebnu ulogu, dok neki djeluju i zajednički:

  • B1 (Tiamin)
  • B2 (Riboflavin)
  • B3 (Nijacin)
  • B5 (Pantotenska kiselina)
  • B6 (Piridoksin)
  • B7 (Biotin)
  • B9 (Folna kiselina, folat)
  • B12 (Kobalamin)

Svi vitamini B grupe nalaze se uglavnom u istim namirnicama, ali količine variraju. Suprotno čestom vjerovanju, vitamini B grupe sami po sebi ne proizvode energiju, ali njihova odsutnost može izazvati osjećaj umora jer pomažu u iskorištavanju masti, proteina i ugljikohidrata. Osim toga, učestvuju u izgradnji novih ćelija, razgradnji aminokiselina i transportu kisika.

B1 (Tiamin)

Tiamin je prvi otkriveni vitamin B grupe i ključan je za stvaranje energije i normalno funkcionisanje nervnog sistema. Njegov nedostatak može dovesti do bolesti poput beriberija ili Wernicke-Korsakoff sindroma. Nedostatak može izazvati i gubitak težine, zamućenje pamćenja i umor. Najviše ga ima u:

  • crvenom mesu,
  • ribi,
  • integralnim žitaricama,
  • grašku,
  • jetri,
  • riži,
  • mlijeku,
  • jajima,
  • orasima i
  • lješnjacima.

B2 (Riboflavin)

Riboflavin učestvuje u razgradnji proteina, masti i ugljikohidrata i pomaže u stvaranju energije. Nedostatak može izazvati različite zdravstvene probleme, a istraživanja pokazuju da pomaže i kod migrena i srčanih oboljenja. Nalazi se u:

  • mlijeku i mliječnim proizvodima,
  • jajima,
  • crvenom mesu,
  • iznutricama,
  • piletini,
  • bademima,
  • špinatu,
  • šparogama i
  • žitaricama.

B3 (Nijacin)

Nijacin pomaže u stvaranju energije, radu hormona, enzimima, te u zdravlju probavnog i nervnog sistema. Dugotrajni nedostatak izaziva pelagru, koja može biti smrtonosna. Osim toga, nedostatak vodi ka kožnim problemima, umoru, depresiji i gubitku pamćenja. Njegova korist je i u regulaciji holesterola i zaštiti srca. Nalazi se u:

B5 (Pantotenska kiselina)

Ovaj vitamin učestvuje u stvaranju novih proteina i enzima te u proizvodnji energije. Nalazi se u mnogim namirnicama, pa je njegov nedostatak rijedak. Kada dođe do manjka, može izazvati trnjenje u rukama i nogama, glavobolje i gubitak apetita. Najviše ga ima u:

B6 (Piridoksin)

Piridoksin učestvuje u mnogim enzimskim reakcijama, važan je za razvoj mozga, rad imunog sistema i dobijanje energije iz hrane. Nedostatak se često javlja uz manjak B9 i B12 vitamina. Može izazvati depresiju, anemiju i slab imunitet. Nalazi se u:

B7 (Biotin)

Biotin učestvuje u procesima dobijanja energije, posebno u sintezi masti i glikogena. Nedostatak izaziva opadanje kose, lomljive nokte i loš izgled kože. Iako se vjeruje da biotin sprečava opadanje kose i jača nokte, naučna istraživanja nisu pronašla dovoljno dokaza za to. Nalazi se u:

B9 (Folna kiselina, folat)

Folat se prirodno nalazi u mnogim namirnicama, a u obliku dodatka hrani zove se folna kiselina. Učestvuje u sintezi DNK i RNK, a posebno je važan u trudnoći jer sprečava razvojne poremećaje kod ploda. Najviše ga ima u:

B12 (Kobalamin)

B12 se uglavnom nalazi u namirnicama životinjskog porijekla. Važan je za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, DNK i normalan rad nervnog sistema. Kod vegana i vegetarijanaca često dolazi do nedostatka, pa je preporučeno uzimanje suplemenata. Nedostatak može izazvati probleme s pamćenjem, gubitak težine, umor i depresiju. Nalazi se u:

    • crvenom mesu,
    • ribi,
    • piletini,
    • smeđoj riži,
    • žitaricama,
    • bananama,
    • mlijeku,
    • gljivama i
    • jajima.
    • piletini,
    • govedini,
    • iznutricama,
    • jajima,
    • gljivama i
    • avokadu.
    • goveđoj jetri,
    • tuni,
    • lososu,
    • leblebijama i
    • zelenom lisnatom povrću.
    • jajima,
    • govedini,
    • avokadu,
    • nekim vrstama ribe i
    • suncokretovim sjemenkama.
    • zelenom lisnatom povrću,
    • mahunarkama,
    • crvenom mesu,
    • piletini i
    • narandžama.
    • ribi,
    • crvenom i bijelom mesu,
    • siru,
    • jogurtu i
    • jajima.

Stvoreno na:

14.12.2020 11:50

Ažurirano u:

01.09.2025 06:05

Kreator

Medicana web i uredništvo